Tuesday, February 28, 2012

Boleh buat jiwa cair.....

All these pictures yang boleh buat jiwa aku meruntun bila aku tengok. Sedih, gembira, terharu...semuanya bercampur-campur. Yang paling penting, all these pictures akan membuatkan aku lebih menghargai, bersyukur dan redha dengan kehidupan ini.

Maryam: She's so 'beautiful' because I've learnt a lot of things from her.







Our diamond and jewel!

Monday, February 27, 2012

Masakan Minang.

Terasa nak share kengkawan on this restaurant. Last weekend, merantau ke tempat adik aku, Cik Lah kat Port Dickson. On the way back, kitaorang singgah di Seremban. Lidah dan perut aku terasa sangat nak makan masakan nogori. Kat Port Dickson, jangan haraplah nak jumpa masakan Minang. Tak habis-habis dengan yang bakar-bakar, ikan bakar la, kerang bakar la, siput bakar la....la...la...la...

Tapi, aku tak tahu tempat makan mana yang paling best untuk menikmati masakan minang nih. Kalau kat sini, setakat ni yang paling best ialah Restoren Salero Nogori. Restoren ni banyak cawangannya. Cawangan yang pernah aku makan ialah di Amcorp Mall, PJ. Boleh tahan jugaklah!

Tinjau punya tinjau, terpandang this kind of restaurant. Baik aku cuba. Kesimpulannya, masakannya sedap dan berbaloi dengan apa yang dibayar. So, cubalah masakan minang kat sini kalau berkesempatan ke Seremban. Restoren ni terletak bersebelahan dengan Masjid Jamek Negeri Sembilan.

Masak lemak cili api ayam kampung. Pedas giler...!


Gulai Tunjang (favourite aku). Setahu aku, tunjang ialah urat di kaki lembu.


Yang dipilih oleh husband aku, dendeng daging dengan sambal cabei hijo. Mantap!


Yang dipilih oleh aku, petai bilis. Perghhh...!


This is the restaurant.

For sharing...

Hasil bidikan aku yang tak berapa Pro but, I like it so much...!



Thursday, February 23, 2012

Menu yang agak rare for our dinner.

Pernah dengar cendawan busut? Ada yang pernah dengar kot...cuma aku jer....yang macam 'katak bawah tempurung'. Tak pernah dengar, lihat, apatah lagi makan.

This exotic food (for me, eksotiklah...) diperkenalkan oleh office-mate aku. Husbandnya terlibat dengan bab-bab pertanian nih. Katanya, cendewan busut nih dikutip di ladang milik Felda Agricultural Services Sdn. Bhd. di Sungai Tengi, Kuala Kubu Baru. Sekilo cendawan nih dijual dengan harga RM5. Murah, kan...? Fresh....terbaik dari ladang!


Malam tu jugak aku masakkan untuk famili aku. Tanya kakak-kakak kat office, cara apa yang best nak masak cendawan nih. Mengikut kata pakar-pakar ni, cendawan ni boleh dibuat masak lemak cili api, goreng dengan cili api & bawang pun boleh, buat sambal tumis pun boleh, buat sup pun boleh, goreng tepung pun boleh etc.

Aku memilih untuk buat masak lemak cili api. Tapi, aku tak tumbuk cili api tu sebab takut anak-anak aku tak boleh nak makan pulak. Aku letak sebijik-sebijik cili api. Maryam suka, Ibrahim lagi suka (dia kan...vegetarian) and husband aku pun tersangatlah suka! Rasa nak beli lagi, tapi kena tunggu musim. Bukan hari-hari dapat makan. That's why I called it RARE!

Monday, February 13, 2012

Tak istiqamah, baik tak payah!

Aduhh....mendidih jugak hati ni bila dengar orang cakap macam tuh kat aku. Ini semua gara-gara si Maryam yang belajar pakai tudung, tapi on-off. Sekejap pakai, sekejap tak pakai. Maka, adalah yang bercakap...kalau macam tu, baik tak payah pakai langsung!

Ermm....terpikir jugak aku, adakah sama situasinya? Mencuba something yang baik? Bukan dapat dosa pun. Untung-untung, dapat pahala sebab berniat dan berusaha to be good.

Lagipun, my daughter tak berkewajipan lagi untuk menutup aurat sepenuhnya. Tak haram baginya and tak jatuh dosa lagipun. Cuma, aku nak membiasakan anak PEREMPUAN aku dengan tudung. Nak keluar rumah, aku akan pakaikan tudung. Half an hour later, dia mintak take-off, panas katanya. At first, aku akan pujuk dulu, terangkan kenapa dia perlu pakai tudung. Then only, aku akan take-off tudungnya if she's really insisted to.

Bukan senang nak mendidik anak-anak pada era ni. We, as a mother have to be smart. Moreover, aku tak nak Maryam rasa terpaksa untuk memakai tudung. Biarlah ianya berlaku atas kerelaan dan kefahamannya sendiri. Sebabnya, for these reasons...Maryam akan lebih menghargai nilai berhijab bagi seorang perempuan!

Bukit Tinggi.

Sorry to say, I'm quite busy lately. Because....I have to update another one blog. So, I won't write so long, just the pictures.







All the pictures below are not as cleared as the pictures above because I was using my husband's phone camera. My handy camera was out of the batteries.

















Monday, February 6, 2012

Lepas makan, bakar kalori pulak!

Selesai menjamu selera tahap jin mata satu, kitaorang bertekad untuk bakar semula kalori dan segala lemak yang terkumpul. Main bowling. He...he....he....aku rasa bukan bakar kalori, tapi bakar jiwa sebab asyik masuk longkang jer.


Ni...nak main ker, nak gaduh? Yang penting Cik Lah berada di tempat yang terakhir macam aku jugak.










Final result: 1st-Abang Ustad, 2nd-Abah, 3rd-Nabil, 4th-Ateh, paling last-me and Cik Lah.