Tuesday, January 24, 2012

First step.

Setiap kali aku memakaikan  baju pada anak perempuanku, Maryam, suamiku pasti bersuara,

"Nin, takder baju lain ker? Bie tengok skirt ni pendek sangatlah. Tak sesuailah, Maryam pun dah besar. Next year, dah nak masuk standard 1".

Terdiam jer...aku mendengarnya. Kenapa susah sangat aku nak mengubah sesuatu kepada yang lebih baik?

Dah lama sebenarnya husband aku menyuarakan pendapat dan pandangannya supaya Maryam dipakaikan baju-baju yang lebih sopan. Dalam erti kata yang lain, menutup aurat walaupun kewajipan untuk menutup aurat belum patut dipatuhi. Oklah....0-5 years, bolehlah nak 'melaram' sket, tapi kalau boleh 5 years and above....kenalah diberikan penekanan on aurat.

Bukan sekali husband aku berpesan sebegitu, tapi hati ini still tak dapat menerimanya.

Apa kata orang sekeliling?
Tidakkah itu namanya diskriminasi pada kanak-kanak?
Tidakkah hak-hak kanak-kanak itu dicabuli untuk mereka aktif bergerak, contohnya?

Padahal yang BERKEWAJIPAN untuk melindungi dan mencorakkan peribadi anak-anak terletak pada kedua IBU BAPA.

Jahilnya aku!

Sehinggalah aku bertemu (via FB) sorang kakak senior aku, Kak Mastura. Dia merupakan seorang doktor dan merupakan rakan usrah group Wardina Safiyyah. Sambil aku membelek-belek akaun FBnya, hati aku tertarik dengan cara didikan pada anak-anaknya. Begitu juga dengan family Wardina. Tertarik dengan cara Wardina mendidik anak-anaknya.

Walaupun dulu Wardina bukanlah yang 'terbaik', tetapi dia membuktikan yang manusia boleh berubah untuk menjadi yang terbaik. From that day, aku menanam keazaman. Wishlist for 2012!

For sure untuk berubah, pasti ada rintangan-rintangannya. Rintangan-rintangan ini yang boleh membantutkan iltizam kita untuk berubah. That's the game!

Macam kes aku, banyak yang perlu aku belanjakan untuk membeli pakaian baru buat Maryam. Yelah....semua bajunya sebelum ni, jenis yang seksi-meksi. I have to spend on her new clothes.

Me and my husband bercadang ke Reject Shop di Jusco Bukit Raja for shopping. This is among my favourite hotspot kalau nak beli baju for my kids. This is because kualiti cotton nya and some more it's branded. Walaupun namanya reject yang sometimes kita takkan perasan pun cacat-cela pada baju-bajunya!

Dalam fikiran aku nih, mesti semuanya more than RM200. Tak kisahlah, sampai jer kat kaunter bayaran, si cashier tu tanya, "Puan taknak jadi member ke? Sebab Puan dah spent banyak nih!".

"Berapa membership's fees? Apa benefit to be a member?".

"Membership's fees hanya RM10 setahun. Benefit nya, Puan akan dapat diskaun 10% for each items."

Ok jugak. Terus aku register atas nama cik husband aku. Tetiba, si cashier ni bersuara,

"Oooo....date of birth, 1st of January,ye?".

Aku mengangguk. Apa kena dengan tarikh lahir pulak. Suspen...jer!

"In that case, Puan akan dapat 20% off for each items. Sempena dengan bulan kelahiran."

AlhamduliLLAH, harga yang perlu aku bayar hanyalah RM150. Walaupun sepatutnya more than RM200!

Allah SWT mempermudahkan segala-galanya buat aku daripada aku membeli clothes sehinggalah aku membeli tudung buat Maryam di Al-Amin Kids, SACC Mall. Benarlah kalau kita hendak berbuat baik, pasti Allah SWT membukakan jalan-jalan penyelesaiannya. Yang penting kita ikhlas untuk berubah.

Believe me, hati aku rasa tenang dan puas dengan apa yang aku sepatutnya lakukan setahun yang lalu. This is the first step before other steps!




Thursday, January 19, 2012

Ombak Rindu.

Dah lama sebenarnya aku nak citer2 pasal filem Ombak Rindu nih. Tapi, rasa malas sangat nak menaip. Lagi pulak takder mood. Itu sebenarnya. Kiranya, this entry macam lapuklah sket.

Semenjak keluarnya filem Ombak Rindu kat cinema,  terasa sangat nak pergi menonton. Dengar pulak review daripada kengkawan yang dah menonton filem ini, membuatkan aku tak senang duduk. Bikin panas jer...emosi aku nih.

Sudahnya aku ajak cik husband aku pergi tengok. Agak malang bagi aku sebab kena reject. Pelbagai pujuk rayu aku dah buat untuk melembutkan hati cik husband aku. Jugak ditolak.

Nasib baik ianya ditayangkan di ASTRO First. Dan....dan...tu jugak, aku subscribe. Tengah hari, tengah harilah...takdernya aku nak tunggu malam lagi. Selalunya, aku akan subscribe filem kat ASTRO First pada tengah malam. But not this time! Actually, husband aku pun tak tahu yang aku dah tempah filem ni.

Excited nih...nak tengok lakonan mantap si Maya Karin, Aaron Aziz, Lisa Surihani etc!

10 minit.....20 minit.....45 minit......,

Bila aku nak nangis nih? Kawan aku cakap filem ni boleh membuatkan kita menangis.

Ermmm....aku rasa macam aku tengok slot Cerekarama lah pulak. Takderlah best sangat. Ker...sebab aku tengok kat TV bukan kat panggung wayang. Sebab tu, takder feel? Kalau sebab tu, kenapa filem Lagenda Budak Setan, boleh pulak aku nangis tanpa aku sedari? Itupun aku tengok kat TV jer...?


Oooo....sebab Lagenda Budak Setan, sad-ending. Ombak Rindu pulak, happy-ending. Logik,logik,logik...!

Apesal si Lisa Surihani suka sangat ketap-ketapkan bibir bila berdialog? Oooo....watak antagonis, kena macam tu. Boleh diterima akal.

Apasal aku boleh agak yang si Aaron tu sebenarnya anak kandung kepada Zaidi Omar, padahal aku tak pernah baca novel nih? Ooooo....sebabnya aku nih jenis yang inovatif, kreatif, fantasi. Tu yang aku boleh agak jalan ceritanya.

Rating yang aku nak bagi, 5 out of 10. Walaupun, aku tak suka penceritaannya, editing, mesej....sekurang-kurangnya aku boleh belajar cara make-up macam Lisa Surihani and yang paling penting, aku boleh ajar husband aku untuk jadi romantik macam Aaron Aziz!

Kisahnya...

...sorang office-mate aku sangat suka mengambil gambar. Suka sangat! Errmmm...kan minat setiap orang berbeza. Kat bawah ni adalah antara gambar-gambar aku yang telah diambiknya. Sajer nak rasa glam sket....aku masukkanlah kat blog aku nih. Lagipun, ini kan my personal blog.

Kalau ada yang tak berapa suka, PLEASE ACCEPT MY APOLOGY. XOXOXOXO....!

:-D





Wednesday, January 11, 2012

Antara Garisan

Semalam sambil-sambil melipat kain baju, aku tertengok satu rancangan tv yang menarik perhatian aku. Terasa nak share kat sini. Manalah tahu boleh ambik apa-apa yang patut.

Drama bersiri, Antara Garisan. Setahu aku, dulu drama ni pernah ditayangkan di ASTRO Ria. Alah...yang pelakonnya adalah Norkhiriah, yang lain-lain aku dah tak ingat. So, this time...they come out with drama bersirilah pulak. But, the message is still the same. Korang kena tengok nih. Every Monday at 9 p.m. kat ASTRO Ria.

Kisahnya bermula begini, ada sekumpulan 4 orang mat rempit dok berkeliaran sambil menaiki motosikal. Dah nama pun mat rempit, mestilah naik motor, kan? Kalau sebut mat rempit nih, mesti ramai yang mencebik mulut, tak suka. Saperlah yang sukakan mat rempit nih. Unless, kalau pakwe dia ialah mat rempit. Apa nak dikata.

4 orang mat rempit nih merayau-rayau sambil menunggu mangsa untuk diragut. Mana tahu, untung-untung dapat habuan besar. Bila dah dapat habuan besar, bolehlah belanja besar. Belanja apa tuh...? Tetttt...!

Memang langkah kanan betul sebab ada pulak 2 orang mamat dok berjalan-jalan. Apalagi, strategi diatur oleh keempat-empat mat rempit nih. 2 orang ditugaskan untuk meragut, sementara 2 orang lagi ditugaskan untuk mengawal keadaan.

Sampai jer masa dan waktu yang sesuai, terus 2 orang mat rempit nih menjalankan tugasnya sebagai peragut. TETAPI, agak malang bagi mereka sebab orang yang mereka ragut tu boleh melawan balik. Silap perhitunganlah. Maka, terjatuhlah 2 orang mat rempit ni daripada motor mereka. Bila dah terjatuh, teruslah dibelasahnya kedua-dua mat rempit nih.Yang 2 orang lagi mat rempit dah cuak. Masing-masing cabut. Takkan nak tunggu kot. Kang tak pasal-pasal kena belasah. Nama jer ada semangat setia kawan, sehidup semati. Tapi kalau geng kena belasah, takdernya nak ditolong. Diaorang nih hanya berani bila ramai.

Dua orang mamat yang dok belasah ni pun satu hal. Cukup-cukuplah sekadar belasah sikit-sikit. Ini tak, belasah tak ingat punya. Hampir suku nyawa dibuatnya 2 orang mat rempit tuh. Kebetulan pulak kat situ ada kedai makan. Orang yang makan kat kedai tu pun turut 'menolong' untuk membelasah 2 orang mat rempit tersebut. Bayangkanlah 2 lawan 5-6 orang.

Tak cukup dengan itu, salah seorang yang membelasah menetak tangan salah seorang mat rempit tu. Hampir terputus tangan tersebut. Boleh pulak dia cakap,"Padan dengan muka engkau. Kalau dah dasar mat rempit, biar takder tangan."

At last, boleh pulak diaorang biarkan kedua-dua mat rempit tersebut kat situ. Terkontang-kanting. Nak dijadikan cerita, lalu sebuah teksi kat situ. Bila terpandang jer ada dua makhluk dok terbaring kat atas jalan, si pemandu teksi tu memberhentikan teksinya. Kebetulan pulak ada penumpang teksi.

"Saper pulak yang dok terbaring kat sini? Cedera pulak tuh, takkan takder yang perasan?", tanya si pemandu teksi.

"Takperlah, pakcik. Kita hantar ke hospital. Diaorang dah cedera parah nih!", si penumpang teksi pulak menyuarakan pendapat. Baik sungguh hati si penumpang tu.

Terhegeh-hegehlah kedua-duanya dok mengangkat dua orang mat rempit yang cedera.

Tetiba,

"Haaa....tak payahlah tolong dua orang mangkuk tuh. Mat rempit tu. Kitaorang dah belasah cukup-cukup. Kejap lagi polis sampai. Kitaorang dah call pun!", salah seorang di kedai makan tu menjawab.

Dengar jer...perkataan "mat rempit", terus si pemandu tu melepaskan kedua-dua mat rempit tu.
"Ahhh.....mat rempit ker? Kalau aku tahu awal-awal, takdernya aku nak berentikan kereta. Pegi mamposlah. Sampah masyarakat ni, menyusahkan orang!". Marah benar si pemandu teksi.

"Pakcik, kita kena tolong jugak diaorang nih. Walaupun diaorang ni mat rempit. Dah cedera parah ni, pakcik. Dalam keadaan macam ni, kita wajib tolong." Wahh.....lagi sekali sungguh murni hati si budak penumpang teksi nih.

"Kalau kau baik sangat, kau tolong. Aku memang menyampah dengan mat-mat rempit nih!!". Pakcik teksi ni memang jenis yang tak makan saman punya. Laju jer...dia naik teksinya dan terus blah. Tinggallah si budak penumpang teksi tu dengan mat-mat rempit tersebut.

Nampak tak, permainannya di sini? Permainan oleh saper, korang fikir-fikirkanlah sendiri. Bertepuk tanganlah makhluk ini kerana berjaya memperdayakan cucu Nabi Adam A.S secara halus. 

Sekarang saper yang lebih kejam? Rasanya apakah penilaian Allah SWT?

Sometimes, we always feel that we're better than others.

Sunday, January 8, 2012

Lunch kat FRIM

Dah lama sebenarnya aku teringin sangat nak pegi FRIM nih. Sementelah lagi, aku terbaca review on this place. Macam best jer...aku sebenarnya memang suka sangat lepak kat tempat-tempat yang penuh dengan kehijauan. Rasa damai sangat. Sekaranglaaa....zaman muda remaja dulu suka tempat yang happening. La ni...dah tak boleh, nanti kepala jadi pening!

Seperti yang sedia maklum, aku suka lepak kat rumah time-time weekend. Selain merehatkan diri sendiri, boleh jugak aku settlekan kerja-kerja rumah yang terbengkalai. Ataupun, masak untuk family. Time weekend nilah...aku nak tunjukkan skill memasak aku kat cik husband dan anak-anak. Iyelah....si Maryam dah sound  suruh aku join Master Chef for the next season! Terbakar jer....!

So, weekend tu...aku masakkan kari ayam. Ajak Maryam and Ibrahim makan, macam takder sambutan. Takper....sombong, ye...?! Aku guna plan ke-2. Makanan tak boleh nak ubah, iyelah....takkan nak buang kot yang aku dah penat-penat masak. Aku ubah venue. Having lunch kat FRIM.

Senang jer nak pegi sini. Tempat pun ok, yang penting bersih. Of courselah sebab di bawah pengurusan Institut Perhutanan Malaysia. Banyak aktiviti yang boleh dibuat di sini, antaranya seperti jogging dan yang paling best canopy walking. Tapi that activity hanya available from morning until 2.30 p.m.

Perut still kosong, berendam dalam air...nasi seperiuk pun tak cukup. Kih...kih...kih....tadi jual mahal taknak makan! Makan dalam air pulak tuh...perghhhh......memang mengancam habiss!

"Mommy, kalau macam nih...kita makan hari-hari kat sini jerlah!".

????!!!!!










Wednesday, January 4, 2012

Simple birthday celebration for my husband.

Bulan December lagi, aku dah pikir for my husband's birthday. Dah takder idea celebrate macam mana lagi, dah kering idea nak bagi gift aper. Itulah kalau dah berkawan almost 6 years and been married about 7 years!

At last, aku terpikir dah taknak buat surprise2 bagai. Kekonon buat-buat  lupa on the birthday, lepas tu si spouse pun terasa hati sebab tak ingat birthday. Then on the day, SURPRISE! Si suami/isteri pun menangis terharu sebab si suami/isterinya masih ingat akan birthdaynya. Padahal....aku berani bet punya....actually si suami/isteri tuh dah terpikir pun yang akan ada surprise for his/her birthday. HA....HA....HA....dah agak kelapukkan idea sebegitu.

We're celebrated my husband's birthday kat Fullhouse, Sunway Giza. Very nice and cosy place. But, the foods are just nice. For me, it's not worth with the amounts you've paid. Perhaps, you could enjoy yourself for the ambience.

Birthday guy.













The foods.





Gift yang mampu aku bagi, Activist by Body Shop.

Tuesday, January 3, 2012

Happy birthday to my-bucuk-husband!


Nothing much to say,

A very happy birthday to my beloved husband on last 1st of January.

Keep on rocking ur momentum in this beautiful-marriage!

Me, Maryam and Ibrahim love you so much!