Thursday, December 15, 2011

Cerita sepohon pokok X'mas


Is it beautiful this christmas tree in my office? Tak dinafikanlah yang all the decorations for christmas ni memang cantik-cantik belaka. Geram kalau nengoknya. Kalau ikutkan nafsu mazmumah ni....nak jer aku beli all the decorations. Super nice with the great colours.

Teringat aku pada bestfriend parents aku. Time tu, family aku pegi beraya ke rumahnya. Terkejut aku bila aku terpandang sesuatu yang tak sepatutnya berada di rumah seorang muslim. A CHRISTMAS TREE! Terpikir jugak aku apa kejadahnya pokok krismas berada di rumah ni? Dah takder benda lain ke nak dijadikan hiasan? Tahula...cantik pun, kan...?

Bila terpandang bapak aku, terus si tuan rumah ni cakap yang dia beli this tree kat singapore. Murah katanya...bolehlah kalau nak beli. Sempat promote lagi tu. Bapak aku tersengih jer....nak cakap lebih-lebih, kawan baik. Cakap salah, tak cakap pun salah.

Aku tak nafikan yang aku pun suka tengok pokok krismas. Cantik sangat. Tapi selalunya benda yang cantik ni akan mengundang banyak masalah kalau tak kena pada tempatnya. For me, this tree is not about decoration itself. It is a symbol of one religion. There's nothing to be proud of. Always be remember that their religions are theirs and our religions are ours.

No comments:

Post a Comment