Tuesday, September 13, 2011

Naluri perempuanku tersentuh...

Since last week, perasaanku berkecamuk. Kerja and kids' matters. Balik daripada cuti raya, my babysitter got a problem. Aku tak tahulah what's the actual problem  because I won't korek-korek rahsia the others, unless she herself will tell it. But according to her, dia ada masalah kesihatan. May be, it's true because she's almost 40's. Moreover, dia jaga budak nih since umur belasan lagi. Mungkin sekarang, she feels so tired.

Other people think that I have a problem with her. I don't have any problem with her. Luckily, aku tanyakan dia on this matter. Kalau tak, until next year pun aku tak tahu yang actually dia tak daya to do the babysitting. Aku ok and aku boleh faham her situation. Cuma, aku rasa agak terkilan sebab dia tak berterus-terang dengan aku. Kalau tak, senang untuk aku carikan a new babysitter to my kids. Sekarang nih, bukan senang nak cari babysitter. Tambahan lagi, all my kids dah biasa dengan dia. So, it will take times to adapt with a new babysitter. Semuanya berlaku tanpa dirancang. Pening jugak kepala otak aku nih, mana nak cari orang nak jaga anak-anak aku.

At this point, mulalah terpikir untuk berhenti kerja. Tapi, aku tak boleh mengalah. I have to find a solution. Think positive...bak kata abah aku, mungkin ada kebaikan yang tersembunyi. AlhamduliLLAH, I can manage my emotion. Manage means, bukanlah bermaksud aku tak rasa apa-apa. Inside YES...but outside, NO. Luaran, aku tak tunjukkan apa-apa reaksi.

Setelah my husband and I have a discussion, we are decided to put our kids into Day Care Centre. Actually, taska ini adalah di bawah pengurusan tadika tempat anak perempuanku belajar. For me, Maryam ok...tapi aku terpikirkan si adiknya, Ibrahim. Mesti agak susah untuknya menyesuaikan keadaan di tempat baru.

Seperti yang dijangka, sampai jer...kat taska tu, Ibrahim meronta-ronta nak ikut aku. Aku bawakan jugak dia masuk ke dalam sambil aku peluknya erat. Aku cuba memujuknya. Sehingga aku berjalan ke kereta, Ibrahim masih memanggil aku. Dalam hati nih, hanya tuhan yang tahu apa yang aku rasa. I have to show that I'm strong. Kalau aku nangis...so, how about my kids?

Every 2 hours, aku akan call the teachers. Tanyakan perihal Ibrahim. He's ok, tak lama nangis. Cuma, he refuses to eat. He will only takes his meal when his sister, Maryam balik daripada tadika. Nasib baik, Maryam dah boleh look after her brother. According to the teachers, Maryam akan tepuk-tepukkan adiknya time tidur. Terpalit kasih seorang kakak pada adiknya. Syahdunya...aku dengar!

Buat masa sekarang, naluri keperempuananku masih lagi tersentuh dengan reaksi anak-anak aku. I will give the best for my kids. Because, I'm their mother and I know themselves better. Eventhough, aku nampak strong, I still need someone to make me comfort. At this moment, I really2 need my husband's shoulders to cry on. Itulah realiti seorang perempuan, jiwanya mudah tersentuh. Terlalu fragile. That's why tuhan ciptakan seorang lelaki untuk mendampinginya ketika dia memerlukan kekuatan.

Wish me luck for me and my lovely kids.

No comments:

Post a Comment