Sunday, June 26, 2011

Mai kita kutip remis...!

Actually, aku tak tahu pulak nama siput ni adalah remis. Kalau aku panggil lala jer. Suka hati korang ler nak panggil apa. Janji ianya adalah sejenis seafood and edible.

Kebetulan aku kat Port Dickson, so my sister's housemate yang suggest this activity. Kebetulan pulak this place is just near to my sister's college. Nama tempat ni ialah Pantai Pasir Panjang. Best jugak aktiviti nih, menuntut banyak kesabaran. Time yang sesuai untuk mengutip remis adalah di sekitar pukul 5.30 onwards. Waktu air agak surut. Kalau pandai cari port, dapatlah korang lubuk remis. Memang banyaklah remis kat situ.


Kitaorang sampai kat pantai nih pun almost 6.30 pm. Sempatlah kutip until 7.30 pm. Kutipannya agak memuaskan. Pegi ke Restoren Mayang Suri (tempat yang sangat-sangat aku suggest for dining...!) and we asked for the tukang masak untuk masakkan remis yang kitaorang kutip nih. Memang manis dan sedap sebab fresh. Restoren Mayang Suri nih terletak berhadapan dengan Pantai Teluk Kemang. Restoren ni dibuka hanya pada waktu malam sahaja.


Inilah hasil yang kitaorang perolehi on that day. Jangan terpengaruh dengan saiz in this pic. The actual size takderlah sebesar ini.


TADAA.....!!!

Sunset at Pantai Pasir Panjang.


No comments:

Post a Comment