Sunday, May 22, 2011

Parents-Teachers' Meeting.

Last Sunday, my schedule is full. Ceh...ceh...cehhhh...busy ler kekonon, macam best! Pagi-pagi lagi aku dah bersiap untuk ke kindy anak aku, si Maryam. Ada Parents-Teachers' Meeting. Actually, this meeting adalah untuk membincangkan mengenai assessment yang anak aku ambik on last week. My appointment is at 9 a.m.



And, AlhamduliLLAH...anak aku boleh menguasai banyak subjects. Subject yang paling dia suka (setakat level kindy nilah...) ialah Maths and Science. Also thanks goodness...she can write and read, simple words. Cuma, si Maryam ni tak menguasai sepenuhnya Arabics (yang ini aku nak suruh si bapaknya ngajar nih...).

 
Si mommy yang poyo-tak-hengat-dok-khusyuk baca report anak.


Dari segi sosial pulak, Maryam mudah mesra dengan orang dan boleh sharing, terutamanya peralatan belajar with her friends. Tapi aku pelik jugakla, kalau kat rumah...takder maknanya dia nak share dengan adiknya apa-apa pun. Actually, that's normal for the kids. We as their parents, kena train diaorang supaya apa yang dia learn kat sekolah...dipraktiskan kat rumah. For example, susun kasut. Setakat ni....melekat jugaklah kat Maryam setiap kali  nak masuk rumah, mesti susun dan letak dulu her shoes onto the rack.

 

From my discussion with the teacher, aku tahu yang Maryam nih seorang budak yang tak berapa suka outdoor activities. For example, sports. Dia memang tak minat except dancing. Si Maryam ni lebih kepada books, tak kisahlah reading,doing Maths or any activities. Aku tak hairan sangat sebab setiap kali aku ajak dia lepak di library, mesti excited sangat. Dah tu pulak...siap pinjam novel-novel Bahasa Inggeris. For sure, macam dia boleh baca. Bila aku cakap these books not suitable for you, dia akan memberontak. So at last, aku biarkan jerlah...bukan buat benda tak baik pun!


So from now onwards, aku nak belajar mengenali anak-anak aku and explore their potentials. Semoga aku dipermudahkan segala-galanya.

No comments:

Post a Comment