Tuesday, May 31, 2011

Facing the Giants.



I watched the movie as recommended by my sister. I recommended you to watch the movie as well. Please do find this movie thru youtube. I do believe you will get inspired by the movie. I want to share with you about the movie review. The review is taken from Rudytjahjana-Successful Mindset. Thanks  to him for the sharing.

Facing the Giants will teach you how to overcoming great obstacles, something everyone faces and how to celebrates the power of the human spirit to rise above what we think is possible. There are so much thing you can learn from the movie that you can apply it into your daily life to your success.

1. Face your fear

In the movie, there is one good soccer players who want to join the team for football kicker position, but he doesn't want to try because he's so afraid that he couldn't make it into the team. Then, his father said, "what  have you got to lose if you tried", the worst case is you're not in the team, but you're already not in the team anyway, so why don't just give it a try.

Sometimes in our life we want something so bad but we fear we will fail and won't be able to achieve it, then we never do anything about it. Fear is actually normal, but don't let it conquer you. Keep your mind clear and do it anyway, you'll amazed with the results. What have you got to lose anyways?

Jack Canfield and Mark Victor Hansen gave a good definition of fear:

Fantalized
Experiences
Appearing
Real

Fear is no more than your fantasized experiences. The reality may be totally different if only you try. What's the worst that could actually happen? Probably less serious than you think.

2. Face your Disbelief

Inside Facing the Giants, Brock couldn't believe that his team could actually win and this is why they always lose, because they have already believed they will lose even trying. But when he and his team-mates got rid of this thinking, they were ready for great things to happen.

The secret is damn simple: If you can't believe the best will happen, it probably will. So, expect and work for the best and nothing less!

Here are my favourite quotes from Facing the Giants:

Coach Taylor: "In order for God to do great things with this team, we need to give Him our best in every area. And if we win,we praise Him; and if we lose we praise Him. Either way. We honor Him with our actions and attitudes."

I love this attitudes, when you praise him no matter what happened in your life, God will blessed you even more. In the movie, there is one match where the team lose the game even they tried their best, they're so disppointed but still praise him. It turns out the enemy cheating during the game and the enemy team got disqualified later on. The bad thing happened in your life is not because of God wants it, if your attitude is still right toward Him, God will help you out.

Coach Taylor: "Your attitude is the aroma of your heart. If your attitude stinks, it means your heart's not right."

Coach Taylor to his wife, Brooke: " If the Lord never gives us children, will you still love Him?"

Probably this is the hardest question in your life as believers, if you want something so  bad and God never gives it to you, will you still love Him? Watch the movie if you want to know what happened when his wife still choose to love Him even though the fact is too hard to accepted.

Coach Taylor: "I feel like there are giants of fear and failure staring down at me waiting to crush me"..."I'm tired of being afraid"

Sometimes, there is time for you to wake up and stand up from your own fear and failure, keeping your fear will not bring you anywhere. Don't let your fear keep sinking and drowning your from your life. It's only your mind mumbling around, don't let it conquer you. Enough is enough, face your own fear. I'll give you one good for sure way to eliminate your fear: Action! Trust me, just start do/move what your fear, and your fear will gone instantly the moment you do it, the longer you wait, the bigger your fear and failure feeling will be.

Coach Taylor: " You can't judge people by their actions, and yourself by your intentions. it doesn't work that way."

WHY HARSHLY CRITICIZE YOURSELF OR ANYONE ELSE? CRITICIZING YOURSELF SEVERELY WEAKENS YOUR ACHIEVEMENTS AND YOUR GROWTH AT THE SAME TIME. INSECURITY IS A VERY SELF-DESTRUCTIVE BEHAVIOUR.

Friday, May 27, 2011

Boring sungguh queue!

During lunch hour, aku bergegas ke Avon Boutique. Cadang nak beli eye brow pencil. Yang lama dah nak habis. Kalau tunggu habis baru nak beli, alamatnya tak berkeninglah aku. Almaklumlah, aku nih kan jenis yang tak berkening. Bak kata husband aku, macam alien. Hu...hu...hu...sedih jugak tapi, unik apa! Pernahlah jugak dulu, ada sorang makcik nih pandang semacam jer...kat aku. Time tu, aku pegi wedding. Aku konpius jugak, apesal si makcik nih pandang semacam jer kat aku. Oooo...rupa-rupanya dia pandang kening aku yang aku lukis dengan eye brow pencil. Mesti dia ingat yang aku cukur kening. Itu yang susah tu sebab kebanyakkan orang akan salah faham dengan aku. Sabar banyak-banyak. Buat benda baik pun kadang-kadang orang mengata, apatah lagi buat benda tak baik!

Lepas balik dari Avon, aku queue for lunch. Apalagi yang cepat, kalau bukan McD. Aku pikir ler...macam biasa, drive thru. Surprisingly, punyala panjang queue. Selalu tak macam nih. Then only, baru aku teringat yang this week adalah minggu orang dapat salary. Patut pun ramai orang. Tapi, disebabkan aku dah line up...redah jerlah. Macam biasa, bila dah boring...macam-macamlah yang aku buat. Korang layan jerlah semua gambar yang aku ambik nih. Termasuklah gambar kasut aku sebab aku drive berkaki ayam...!




Thursday, May 26, 2011

Agenda malam Jumaat.

Apa yang korang buat on Friday Nite? Macam biasa, aku ada agenda setiap kali tiba malam Jumaat. Opppsss...don't get me wrong. I'm not talking about 'husband-wife-affair-on-Friday-nite'. Yang itu bab lain, aku taknak sentuh. Berdosa...wooo...!

Actually, aku nak bercerita pasal program tv, Semanis Kurma kat TV9. Korang pernah tengok, tak...that show? Satu-satunya channel TV yang aku bukak hanya pada malam Jumaat. Kalau tak, takdernya aku nak bukak TV9. Bukan sebab programnya tak best (ayat cover), tapi disebabkan banyak lagi program kat  channel lain yang best-best! Nak-nak pulak ASTRO program.


But for sure, aku takkan miss Semanis Kurma pada setiap hari Khamis at 10pm. Dulu, aku tak layan jugak this program. Tapi, dek pengaruh mak aku yang sangat sukakan rancangan nih...terpaksalah aku layan jugak setiap kali aku balik Kedah. Lama-kelamaan, best jugak rancangan ni. Sekurang-kurangnya boleh jugak tarbiah hati aku yang tak berapa nak bersih nih. So, aku anggap yang aku menghadiri usrah pada setiap malam Jumaat. Kalau nak harap aku attend usrah luar, memang payahlah. Cuma switch-on the TV, lihat, dengar and ambik pengajaran. For me, aku hanya dengar jer...sebab aku boleh buat keje lain. Takderlah dok ngadap...jer...!

p/s: All the three Surah adalah untuk dipermudah dan dimurahkan rezeki. Jom...kita amalkan!

So, sempatlah aku layan Semanis Kurma malam tadi. Topik pun best jugak iaitu "Suami perah duit isteri". Gempak jugak topik tuh. Rupa-rupanya bunyi macam best jer, kan...kalau isteri bekerja. Boleh meringankan bebanan suami. Tapi, tak semudah itu..ye, wahai para suami. Lagi banyak yang isteri keluar bekerja, lagi banyak "soal-jawab" di kemudian hari. Takut-takut, tak terjawab,jer...Bagi para isteri pulak yang bekerja, kenalah ada sifat redha-meredhai dan tahu batas-batas sebagai seorang isteri (macam aku bagus sangat). But please bear in mind (buat suami-suami sekalian), isteri hanya membantu bukan mengambil alih tugas. Hak-hak suami-isteri have to be cleared. Aku rasa bab nafkah nih, ramai yang masih tak khatam habis, termasuklah diri aku. Kalau ada masa dan peluang, mai lah kita pakat-pakat pi belajaq.

Sunday, May 22, 2011

Layan Amy Search...jap!


Bagi die-hard-fan Amy Search, bolehlah layan showcase nih. Last Sunday, just after attended the Parents-Teachers's Meeting kat kindy anak aku, aku rushed pulak ke Putrajaya Marriot Hotel. Ada hal sket, P&C...he...he...Then, I've got the invitation card. So, sape-sape nak pegi...bolehlah buat early bookings.



Parents-Teachers' Meeting.

Last Sunday, my schedule is full. Ceh...ceh...cehhhh...busy ler kekonon, macam best! Pagi-pagi lagi aku dah bersiap untuk ke kindy anak aku, si Maryam. Ada Parents-Teachers' Meeting. Actually, this meeting adalah untuk membincangkan mengenai assessment yang anak aku ambik on last week. My appointment is at 9 a.m.



And, AlhamduliLLAH...anak aku boleh menguasai banyak subjects. Subject yang paling dia suka (setakat level kindy nilah...) ialah Maths and Science. Also thanks goodness...she can write and read, simple words. Cuma, si Maryam ni tak menguasai sepenuhnya Arabics (yang ini aku nak suruh si bapaknya ngajar nih...).

 
Si mommy yang poyo-tak-hengat-dok-khusyuk baca report anak.


Dari segi sosial pulak, Maryam mudah mesra dengan orang dan boleh sharing, terutamanya peralatan belajar with her friends. Tapi aku pelik jugakla, kalau kat rumah...takder maknanya dia nak share dengan adiknya apa-apa pun. Actually, that's normal for the kids. We as their parents, kena train diaorang supaya apa yang dia learn kat sekolah...dipraktiskan kat rumah. For example, susun kasut. Setakat ni....melekat jugaklah kat Maryam setiap kali  nak masuk rumah, mesti susun dan letak dulu her shoes onto the rack.

 

From my discussion with the teacher, aku tahu yang Maryam nih seorang budak yang tak berapa suka outdoor activities. For example, sports. Dia memang tak minat except dancing. Si Maryam ni lebih kepada books, tak kisahlah reading,doing Maths or any activities. Aku tak hairan sangat sebab setiap kali aku ajak dia lepak di library, mesti excited sangat. Dah tu pulak...siap pinjam novel-novel Bahasa Inggeris. For sure, macam dia boleh baca. Bila aku cakap these books not suitable for you, dia akan memberontak. So at last, aku biarkan jerlah...bukan buat benda tak baik pun!


So from now onwards, aku nak belajar mengenali anak-anak aku and explore their potentials. Semoga aku dipermudahkan segala-galanya.

Thursday, May 19, 2011

Lollipop for Teacher's Day.

My daughter's kindergarten is celebrating Teacher's Day today. Since last week, I'm thinking what should I give to the teachers and the kids. But, I am very lucky because I have one friend who's doing online business. Her business is more on souvenirs, cupcakes and all kind of these stuffs. So, I've ordered her 40 lollipops to be given to the teachers and the kids. It's very nice lollipop with a great price. All the kids will love it for sure. Thanks a lot to the owner of http://oleole2u.blogspot.com

So, check out all the items on the blogs and fill up your carts today!


Wednesday, May 18, 2011

Seiras...ker?


Orang-orang tua pernah berkata (orang tua yang cakap, bukan aku sebab aku muda lagi....hi...hi...hi...), kalau wajah kita seiras dengan pasangan kita, bermakna jodoh kuat. Betul, ker...?!

Korang pun pernah kan, dengar bidalan (aku pun tak tahu bidalan ker, pepatah ker...) nih. Kekononnya kalau wajah kita seiras dengan wajah pasangan kita, makanya jodoh antara kita dan pasangan kita tu sangat kuat. Korang percaya ker, tak? Facts or myths...? Kalau tak percaya pun, sometimes ada betul jugak apa yang orang-orang tua cakap. Sebab, diaorang lagi banyak pengalaman...maaa....Tapi, yang tak boleh diterima oleh akal aku ialah ada pulak yang pandai-pandai buat statement, kalau muka kita tak seiras pun dengan pasangan kita...kalau dah kahwin, muka kita akan jadi seiras. Ngeee...korang jangan gelakkan aku,ye...! Pernah orang cakap macam tuh kat aku. Apa punya bangang statement nih...!!! Boleh pulak muka kita berubah-ubah mengikut muka pasangan kita. Macam iguana....boleh camouflage!

Nak tahu pendapat aku...? Bagi aku pulak, mungkin ada benarnya jugak pandangan orang-orang tua nih. Tapi, bukanlah seiras. Mungkin ada sedikit persamaan antara wajah kita dan pasangan kita. Kang kalau semua nampak sama, tak tahu pulak mana satu husband...mana satu wife. Tu kes naya...! Ada jugak yang betul-betul seiras (aku pernah nampak), macam adik-beradik. Jangan pulak disebabkan muka kita tak seiras dengan pasangan kita, kita taknak kawin pulak. Adoyai...semuanya bergantung kepada mindset kita. Kita sendiri yang menentukan kebahagiaan itu. Jangan biarkan this stupid statement menentukan kebahagiaan perkahwinan kita, ok...?!

Uncle Mini dah kawin ler...

Aku ada mentioned kan...yang aku & family aku ke Jengka sebab menghadiri undangan majlis perkahwinan kawan baik husband aku. Namanya ialah Rosmaini. Tapi, anak-anak aku panggilnya...Uncle Mini jer. Macam mana namanya, begitulah jugak orangnya. Kecik molek jer....he...he..he...He's comes from Felda Jengka. Isterinya pulak orang Johor. Yang paling best, this is a family-arrangement-marriage! Kiranya, bercinta selepas kahwin...!

Si Mini nih merupakan kawan husband aku semenjak husband aku bertugas di Guthrie Corridor Expresssway lagi. Kiranya, diaorang nih antara yang terawal berkerja di Guthrie. Sampai sekarang, they are still with the same company. Cuma, management jer...dah bertukar. Iyelah...kalau dulu it's managed by Guthrie. Then, Prolintas (wholly owned by PNB) took over the highway. Sekarang, husband aku di AKLEH, meanwhile si Mini nih kat LKSA. Berpisahlah kejap. Tapi, diaorang akan bertemu jua di HQ PNB apabila ada meeting...gitu...! Ceh...ceh...ceh, macam pasangan kekasih pulak.


So far, setahu akulah kan...Mini nih jenis orang yang simple dan mudah tolong orang. Aku pun senang dengan sikapnya. So, aku harap persahabatan di antara suamiku dan Mini akan berkekalan. Amin.

Tuesday, May 17, 2011

Felda Residence Tekam,Pahang.

On last Saturday,my family and I went to Jengka as we had a wedding invitation from my husband's best friend. First time wehhh....masuk felda, rasa jakun sangat...! Just after we're attending the ceremony, we were rushed to Felda Residence Tekam. Penat...beb, nak rush balik KL pulak on the same day. This place was located in Tekam Plantation. This place was suitable for those yang nak lari daripada hiruk-pikuk ibu kota. Kemudahan semua ok with good maintenance. Tapi, for dining macam susah sket. Tak banyak choices except makan kat coffee house yang disediakan. So, you have to go out of this place to the nearest town for dining. Me and my family went out to Jerantut for dining. Anyway, me and my family were enjoyed there. Tenang sesangat..!