Sunday, April 3, 2011

Food poisoning.

Last week,  aku terpaksa ambik emergency leaves. On the nite, my Ibrahim refused to sleep until 10 pm. Pelik jugak sebab normally he will sleep around 8.30-9 pm. Until 11 pm, pun tak tido-tido lagi. At last, my husband  bagi susu and he tertido. Pukul 12 am, he's started to vomit. Aku buat tak kisah lagi sebab aku pikir that's normal thing for kids. Sometimes, diaorang akan muntah kalau their stomachs could not tolerate with the milk. Then, aku tidurkan semula Ibrahim. Tabiat Ibrahim kalau nak tido mesti disusuli dengan susu.

1/2 hour later, Ibrahim muntah lagi. At this point, aku jadi panic. Something was wrong somewhere. Lepas jer...muntah, cirit-birit. Apa yang masuk ke dalam perut, itu yang dikeluarkan semula. Started from 12 am to 6 am, non-stop Ibrahim nih muntah and cirit-birit. Aku sudah cuak. Nampak Ibrahim letih dan tak berdaya. Hanya baring. Aku sempat berdoa agar dipermudahkan segalanya buat anak aku. Sampai pukul 6 am, aku bersiap  nak ke DEMC with my husband. Maryam ponteng kindy and husband aku also had to take EL.

Sampai kat DEMC, the doctor said that anak aku dah dehydrated. Luckily, anak aku tak demam. Takut suspected dengue pulak. AlhamduliLLAH. The doctor said yang anak aku terkena food poisoning. Seingat aku...takder ler pulak Ibrahim ni makan apa-apa yang aku masak. Normally, dia akan makan di rumah babysitter. Tapi, kalau foods kat rumah babysitter tak elok...mesti si Maryam pun turut sama sakit. Maryam ok jer...aku tengok. Ntahlah...no comment!


The next day, Ibrahim agak ok sket since dia dah started minum susu. But, I had to change susu, without lactose. For a while until his stomach was ok. Husband aku asked me to take leaves for the next days for taking care of  our son. Now, keadaan Ibrahim dah ok tapi still ada cirit-birit.

My advice is jangan pandang ringan dengan dehydration especially among our kids. Sebab, ianya boleh mendatangkan maut jika lambat mengambil action. (Thanks Dr. Gulam for valuable advice).

No comments:

Post a Comment