Sunday, April 17, 2011

Chef mommy

Last weekend, aku banyak lepak kat rumah. Banyak kerja rumah yang tertangguh sebab weekend jer...ada benda nak buat. Bukan setakat kerja rumah yang tertangguh, tapi masa nak rehat pun takder. Kadang-kadang aku terpikir jugak, tak cukupkah masa yang diberi? Sibuk mengalahkan Perdana Menteri sewaktu menghadapi pilihanraya,opppss....terlebih sudahhh...!

On Saturday, aku temankan cik asben aku ke DEMC. Buat check-up on his back pain. Kekonon tak boleh nak drive by himself. Terpaksalah aku jadik driver sekejap. Ok...ler..tu! Tapi, husband aku nih terpaksa buat x-ray on this coming Saturday. So, terpaksalah aku temankan dia lagi. Takperlah...demi suami tersayang.

On Sunday, aku berjanji takkan keluar sebab aku sudah buat "appointment" dengan kesemua tingkap rumah aku. Actually, this "appointment" yang 2-3 minggu lepas. But unfortunately, tak berkesempatan nak tunaikannya. So, walau apa-apa pun terjadi aku tetap akan tunaikan hajat aku on last weekend.

It's time to clean up all my house windows and aku berjaya melakukannya!!Horeyyy...!!

Aku prepared lunch, alaa...masak yang simple-simple jer. Since both of my kids terrrrsangatlah...suka makan telur. Special menu is telur masak hitam (letak kicap jer....si Maryam ni yang pandai-pandai letak nama). Untuk bapaknya pulak aku masakkan masak lemak tempoyak.

For dinner, Maryam tak nak makan nasi. Apa aku nak buat to attract her appetite...? Pikir punya pikir and I came out with this idea. Aku guna apa yang ada kat rumah aku. Aku potong empat keping roti menjadi bulat. Aku spread peanut butter pada setiap keping roti. Aku susunkan bertingkat onto the plate. Then, aku letakkan sedikit chocolate syrup and lastly aku letakkan strawberry jam for decorations.



Terkesima Maryam and Ibrahim menatapnya. "Mommy, macam makan kat hotel lah..terer ler...mommy nih!". He...he...he...itu baru sket skill yang aku tunjukkan. "Sedaplah...mommy buat. Macam chef lah, mommy nih..!". Sedap,ker Maryam? Padahal, itu roti jer lah. Kembang kuncup hidung aku menahan rasa bangga yang tak terhingga. Sudah-sudahlah tu...Maryam,  puji-puji mommy nih. Kang tak boleh tido pulak mommy nih. Asyik menahan hidung yang kembang!

Kadang-kadang, we have to be creative for preparing foods untuk anak-anak kita. Terpaksalah, aku mengaku yang bukan senang to be a good mother though.

No comments:

Post a Comment