Tuesday, March 22, 2011

Setelah 3 bulan bersekolah.

Sampai jer...kat rumah last week, anak pompuan aku nih berteriak,  "mommy...bacalah message book..!". Wahhh...bersemangat sungguh suruh aku membacanya. Mesti ada something nih, beria sungguh aku baca. Actually,  the message book is the communication method between teachers and parents. Senang sket for the teachers nak sampaikan maklumat kepada parents. Iyelah...nak harapkan our kids sampaikan pesanan., lain yang dicakap...lain pulak yang disampaikan. Tak ker...naya!

So, aku pun bukaklah the message book. Oooo...ada notice from her class teacher. Notice tu berbunyi lebih kurang macam nih,'
'Setelah 3 bulan bersekolah, Maryam  merupakan seorang pelajar yang sangat aktif bertanyakan soalan-soalan setiap kali diberikan tugasan. Setiap tugasan yang diberikan dapat disiapkan dengan cepat. Maryam adalah di antara pelajar-pelajar yang terawal menghantar tugasan. Dia juga merupakan seorang pelajar yang cepat memahami dalam pembelajaran. Semoga Maryam akan terus menguasai setiap pelajaran'.

Kembang kuncup jugaklah time aku membacanya. Iyelah...dah nama pun manusia, mesti ada jugaklah sifat mazmumah tu. Agaknya macam nilah yang dirasai oleh parents kita setiap kali kita memberikan kejayaan. "Macam tulah anak mommy. Next time, dapatkan stars banyak-banyak...!". The stars are given by the teachers as compliments for the kids. Since aku attended parenting workshop, aku banyak belajar pasal our kids. Setiap anak-anak kita mempunyai potensi yang berbeza. Please don't under estimate our kids' potentials. Please do give them your fullests  supports as long as they are good. Biarkan mereka explore their 'worlds' dengan cara mereka sendiri. Kita observe dari jauh supaya mereka tidak tersasar. From that way, they can develop their own creativities. Please don't say tak mampu buat. When there's a will...definitely, there's a way! Anak-anak merupakan harta yang tak ternilai. I always believe, biar bersusah payah untuk memulakan sesuatu  yang  baru  daripada bersusah payah untuk mengubah sesuatu yang sudah berlaku. Itu lagi double trouble!

And, I don't put high expectations for my kids. I just pray for the sake of their future under takings. But, AlhamduliLLAH...my Maryam sudah boleh membaca (2 suku kata) for Bahasa Melayu, reading for English (sket2...banyak yang merapu) and sudah mampu untuk menambah numbers (walaupun this lesson belum diajar oleh guru for this level). Actually, aku start mengajar Maryam since she's 2 years. Firstly, aku ajar dia dengan numbers sebab untuk mengenal huruf takkan ada masalah. Sebabnya, setiap hari kita akan berkomunikasi using English Language or Malay Language. Lagipun, ada orang mengatakan (tak semua ler..) yang orang melayu nih sangat lemah dalam menguasai numbers. That's why aku approached my daughter with numbers at first. But, please don't forget to teach our kids mengenal Al-quran dulu.


Tetapi untuk mengajar our kids pada peringkat ini, adalah digalakkan untuk tidak terlalu berkeras and forcing them. Kalau boleh, biar the lessons berlaku dalam keadaan santai dan tidak formal. Kalau boleh, biar mereka tak sedar pun yang sebenarnya kita sedang mengajar mereka. Please don't say that you takder masa for teaching them...! Masa untuk dicarik and dipenuhi. Jangan jadikan masa sebagai alasan.


And...I'm not a good mother though. But, I'm trying to be an excellent mother. Amin.

No comments:

Post a Comment