Tuesday, March 15, 2011

Penangan kuih gandus.

Last Sunday nite, aku tertengok Majalah 3. Last segment, ada review pasal kuih gandus. Apakebendanyer...kuih gandus nih...? Nampak macam best jer...tengok si reporter ni makan! Tertarik jugak aku nak mencubanya. Tapi, mana nak cari...?!

Oooo....rupa-rupanya stall nih terletak kat Pasar Keramat. Just near to my husband's office. Apalagi, kebetulan pulak, husband aku nih nak ke office on Sunday. On that morning, aku yang meng'offer'kan diri ini untuk pegi ke office husband aku. Habis jer husband aku settle kan kejenya, teruslah aku ajak ke gerai makcik yang jual kuih gandus ni. Makk...aiii....panjangnya queue..!! Tapi dek kerana terpengaruh dengan TV, aku pun sanggupkan diriku ini untuk berbaris sama-sama. Ada yang datang dari Klang , etc. Aku pun datang dari jauh jugak, Sungai Buloh. Tapi secara tak sengaja ler....he...he...he...


For your info, 2 jam aku berbaris...baru dapat kuih tu. Itu pun aku dapat beli RM2 jer sebab dah kena catu oleh makcik yang jual kuih tu. Iyelah...nak bagi semua orang yang rasa, kan? Itu pun ada yang tak merasa walaupun sudah kena catu. Kuihnya memang sedap, ada rasa lemak-lemak, manis-manis. Intinya diperbuat daripada nanas (macam nak buat inti tart nanas) and kulitnya adalah dari tepung yang dicampur dengan santan dan kelapa. Harga satu kuih ini ialah RM0.40.



Aku terasa nak makan lagi kuih ni. Tapi bak kata husband aku,"biarlah reda dulu queue nya....".

3 comments:

  1. ade tgk dlm majalah 3.. nmpk cam sedap. penangan msuk tv ni.. 2 yg ramai giler2 2... nyumm...nyum...

    ReplyDelete
  2. manis-manis and lemak2.cuba try test....

    ReplyDelete