Monday, February 28, 2011

Rumahku, Syurgaku...

Dah lama rasanya aku tak balik rumah famili aku kat Kedah. Rindu sesangat. Nak balik on CNY, for sure jalan jam giler. Kitaorang pernah terkena last year, balik on CNY. Naik kematu dok dalam kereta. Anak-anak aku pun dah naik rimas, lama sangat dalam kereta. At last, kitaorang exit Kampar. Konon nak ikut jalan biasa for avoiding the heavy traffic. Tapi...tak jugak. Kitaorang stucked jugak! Hukk...aloh..!!!

Last Friday, my family went back to my hometown in Kedah. We spent 3 days kat sana. Rumah famili aku nih is located in Pendang. Actually, sempadan Kota Setar and Pendang. Lebih kurang 3 mins from exit Pendang. Dulu, kitaorang pernah tinggal kat Kota Sarang Semut, Alor Setar sebelum berpindah ke sini. Then, abah aku bought a land kat sini, along side the main road. Kiranya, abah aku among yang terawal beli tanah kat sini. Sekarang dah ramai yang beli tanah lot kat sini. Abah aku nih jenis yang tak berapa suka tinggal kat housing area. Sebab tulah, dia beli tanah and buat rumah. So kalau ke Kedah tu (during raya ker, etc), singgah-singgahlah ke rumah aku yang tak seberapa nih. Kecik tapak tangan, nyiru aku tadahkan. Mak aku nih suka sangat kalau orang bertandang ke rumahnya.


This is living room. Mak aku nih memang suka sangat teak wood. Sekarang aku pun terpengaruh jugak. He..he..he...




Reading & watching hall. That cupboard, mak aku beli kat kedai antik. Bagi orang lain mungkin cupboard tu tak cantik, tapi bagi mak aku ada nilai estetiknya.

\



Bedroom parents aku. Katil  tu arwah nenek mak aku punya. Cupbord and dresser tu mak aku beli kat kedai antik jugak.


Yang ini pulak bilik kedua-dua adik perempuan aku, Ateh and Ciklah. Tapi, takder orang guna pun sebab Ateh kat sini and Ciklah pulak suka tido di bilik aku.


Haa...yang ini pulak bilik tidur aku. Pink lagi tuh....sebabnya si Maryam suka pink colour. So, mak aku tukarlah into pink theme. Dulu, bilik aku nih colour kuning. Kuasa seorang cucu...!!



Yang ini ruangan dry kitchen.



Patio kat luar rumah.


Dua tanduk rusa kesayangan abah aku.




No comments:

Post a Comment