Sunday, February 20, 2011

Petrosains....berbaloi!

Saper yang pernah pegi ke Petrosains, Suria KLCC...? Sure ramai yang dah pernah sampai ke sini.  I went to this place last Saturday. Actually, I got this ticket semasa pegi Aquaria. They gave me these three tickets with discounts. So, daripada waste jer...baik aku bawak my kids learn something kat sana. My first assumption (tak pegi lagi nih...dah pandai2 jer buat assumption), mesti tempat nih boring.

Tetapi....actually sangat-sangat berbaloi kalau pegi sini! Banyak yang boleh dipelajari dan diketahui. Instead of going tempat-tempat yang tak berfaedah,kan? This place is divided into several sub-stations. For example, Sains Angkasa Lepas, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Petroleum, Kejuruteraan Molekul etc. Aku sampai kat sana dalam pukul 1.30 pm. Sampai pukul 3 pun, kitaorang still tak dapat habiskan semua stations. Tinggal 3 stations lagi yang perlu ditempuhi sebelum exit. Kitaorang terpaksalah keluar cepat sebab nak kejar waktu solat Zohor. Kang ada yang qada solat.  Actually, you have to go through all these stations before exit. 3 stations yang tinggal tuh ialah berkaitan petroleum. Kitaorang just passed by jer. Tapi, sempat jugaklah aku took photo "pelantar minyak". Kat sini, kita akan didedahkan dengan situasi bekerja di pelantar minyak.

For me, Petrosains lagi berbaloi daripada Aquaria. My advice kalau nak ke sini, please make sure pegi sebelah pagi. Then only, you akan finish all the stations before  noon. Or else, pegi selepas pukul 2. Bukan apa, takut tertinggal solat pulak..!
























No comments:

Post a Comment