Wednesday, December 29, 2010

ESOK...CUTI...!!

Yea...yea..esok cuti. But, I've got something to do...he...he....he....And I will tell you later once I've done those things.

Anyway, a big hug to our Soccer Team for their victory. Eventhough, I am not a soccer fan. Keep it up the good effort and move forward.

HAPPY NEW YEAR AND WISHING YOU FOR THE GOOD PROSPECTS.


Monday, December 27, 2010

Amcorp Mall, PJ.

Last Saturday, me and my family went to Amcorp Mall in PJ. Tak tahulah kenapa aku suka sangat melepak kat Amcorp. But this is among my favourite spot jugakla. Since study kat UM lagi. Sesetengah orang tak suka nak ke sini. Boringlah...etc. Depends pada citarasa masing-masing. Tapi, kalau tanya pada penggemar barang-barang antik...this is the right spot to be here on every weekends. Because, there's Flea Market on every Saturday and Sunday. Banyak yang boleh kita dapat kat sini if you want to find something yang rare.

 Actually, I was planned with my hubby nak pegi Amcorp during weekend. And kebetulan pulak, my hubby's old friend wants to see him. Dah lama diaorang tak jumpa since habis belajar kat Sabah lagi. Husband aku nih kan born in Sabah and membesar kat Sabah. Parents jer orang Perak. Parents dia kan ustaz and ustazah, mengajar kat Sabah. Sebab tu lah, dia tak ramai kawan kat semenanjung nih. Bila dah pencen, barulah balik ke semenanjung nih.

Kawan husband aku nih namanya Muharsafa Kirana. Sedap kan, namanya? Aku ingatkan perempuan, rupa-rupanya lelaki. At first, cemburu jugaklah aku bila baca message kat mobile husband aku. Perempuan manalah pulak yang bermesej-mesej dengan husband nih. Kirana nih actually Doctor Homoepati. Degree from Indonesia Universitas. So, we're heading to his place after Amcorp. Aku aderlah did the treatment also. And surprisingly, si Kirana nih dapatlah tahu apa health problem aku nih. Tengok tapak tangan jer tuh. Of course lah, dia kan belajar about this method. According  to him, aku ada masalah dengan digestion system. I will try on this prescriptions pulak. Go nature.

Actually, I also went to Romantika Shop kat Amcorp tuh, buying something for my house. Aku beli two boxes for keeping all my album gambar. Dulu aku letak dalam basket. Tapi, faham-faham jer lah bila ada kids nih. Banyak dah rosak. Husband aku pun dah bising. And aku beli one picture untuk digantungkan di yard area rumah aku tuh. Decorate lah sket...almaklumlah rumah takderlah besar mana. Senang nak jaga and decorate. Tu yang aku suka rumah yang satu level, senang aku nak jaga. Aku kan jenis yang particular. Tapi, in future...I want to buy a single storey house. But unfortunately, it is hard to find a single storey house here.


Si Maryam nih nak bergambar dengan Christmas tree. Oklah, aku snap jugaklah pic dia. Tapi, taknaklah ambik full sebab taknak seolah-olah meraikan this festival.




Susah sungguh nak tunggu si Maryam nih choose books. Kalau kat book stores, memang berjam lah jawabnya.

Sunday, December 26, 2010

Sharing is caring...

Suka betul aku baca blog kawan-kawan aku nih. There's a lot of things yang aku boleh kongsi. For me, sharing is caring kalau pada tempat yang betul. Some people might be accepted it but, some people might be refused it. For me as long as it is informative, I won't reject it.

Sometimes, kita rasa macam kita tahu semua benda. Kita akan ignore the other things. But, life is about sharing the good things. Selagi ia mendatangkan manfaat kepada semua, kan? Tapi, tak semua orang have that mentality. Sesetengah akan berfikir yang ia akan mendatangkan kerugian buatnya kalau berkongsi sesuatu. But, in our religion itself...1 yang kita bagi, 10 yang kita akan dapat. Insya-Allah. As long as, story yang kita nak share tuh takderlah terlalu personal sangat. Some parts, we couldn't become too transparent .

Semenjak aku ada my own blog nih...banyak jugak tempat-tempat menarik yang aku rasa nak explore. Iyelah...selepas banyak kekawan aku yang dah pegi dan ceritakannya dalam their blogs, hati ini terpanggil jugaklah nak pegi ke tempat-tempat tuh. Aku jugak boleh tahu about their life, learns on parenting skills etc.

And, I really hope that my relationship with my friends out there would be flourish abundantly. Ameen.

Semekar tulip flowers kat Keukenhof Gardens, Amsterdam nih...he...he...he...




Thursday, December 16, 2010

UiTM Puncak Alam

Last Sunday, me and my hubby went to my officemate's wedding at Puncak Alam. Wah...wah...wah...have McD there. Surprisingly...dah lama sangat tak pegi Puncak Alam. Dulu pernahlah pusing Puncak Alam, explore for the new places after we're just moved in Sungai Buloh nih. My first impression sampai kat sini...this place is just nice. Greenery...gitu and it is suitable for city folks yang sukakan kedamaian. Macam husband aku nih. Dia memang dislikes suasana yang havoc, e.g: shopping mall yang penuh dengan orang. That's why we went to Midvalley Megamall in the early morning for shopping. Especially during weekends or special occasions e.g: Hari Raya or Christmas. Aku takder hal punya!

Berbalik kepada cerita Puncak Alam tuh, we're heading to UiTM's new campus. Sajer nak explore campus baru. Memang luas cover area UiTM nih. But, I'm not sure about the faculty which is available in this new campus. For me, this is the right environment for learning and studying. Macam UIA Gombak. Kalau dah UM, susahlah sket. UM ok, but, surroundings yang tak berapa nak ok. Banyak sangat exposures. If it is good, then ok...tapi vice versa. For me, it is better to find a place yang isolated sket for studying. But, the university itself should provides all the facilities. Ini akan memudahkan students to get their needs. For example, Taylor's University College yang baru. Perrghh...memang best facilities provided in the campus. Fees nya pun best jugakla.

Dulu, aku pernah deal dengan Taylor's nih semasa aku still dengan Honda (M). Aku terlibat dengan HDF (Honda Dream Fund). Study fund for those students in Malaysia yang nak belajar tapi tak mampu. So, Honda (M) akan support their studies in various universities and colleges in Malaysia. Including Taylor's University nih. We have a lot of our scholars yang further study in the university. The most important, they are good in their services.






Antara residential college yang terdapat di sini.


Ini adalah view from the top of the hill yang menempatkan residential colleges. Right kat bawah tu adalah faculties. Mengah jugaklah students nak daki tangga nih ke kolej kediaman. Takper...bersusah-payah dulu...dik...!






Monday, December 13, 2010

Exclusively...

This entry is exclusively posted for all of you. My Nikah day! Aku actually taknak masukkan entry on my Nikah day. Konon nak privacy, tapi since this is my personal blog...it is not wrong to put some pictures of my Nikah day here. Dengan niat for sharing bukan nak menunjuk ker aper. Aku bernikah on 4th of June 2005. To be honest, me and hubby tak pernah terfikir pun nak kahwin. Semuanya happened very fast. Unexpected, actually! I have a lot of friends during my study. Especially, kekawan lelaki nih. From various faculties...he...he...he...Ada jugak yang nak propose aku after I 've finished my study. Aku just cakap, ok. Macam memain jer.

And, aku jugak berkawan dengan hubby aku nih. Macam kekawan yang lain jugak. Nothing special. But, this guy selalu suruh aku untuk berubah menjadi lebih baik. Bukan force, tau. Itu yang  aku suka sebab dia tak pernah memaksa untuk buat perkara yang aku tak suka. But, he always reminds me to be better. Sampai sekarang ni pun. Dulu, aku tak proper pakai tudung nih. So,  he  gave me a present...tudung. At some point, aku mula terpikir about him. Maybe he's the one for me.

During semester break, I went back home in Kedah. Feeling lonely...rasa macam lost. Maybe, aku teringat kat kekawan aku, cam boring plak bila takder aktiviti nak buat kat rumah nih. For sure, aku dapatlah lepaskan rindu kat parents aku. Then only, aku teringat kat dia. Rasa lain...

Balik jer ke campus, I've made a decision. Aku nak propose dia. I don't care apa jua result yang aku dapat. Aku redha kalau betul aku bukan pilihan dia. Memang tekad gila...tak pernah aku buat keputusan yang macam nih. At that nite, I gave him a call. Dia tengah makan with his friends. So, aku cakap satu persatu agar tidak menjatuhkan martabat seorang perempuan. Dia hanya terdiam...macam fikirkan something. And, aku cakap kat dia this is my feeling towards him, please do appreciate it. I don't force him to accept myself as his soulmate. Luckily, he also feels the same way towards myself but, he doesn't have a courage to express it. Syukur sangat...! Then, bermulalah episode percintaan antara aku dan dia.

Then only, habis belajar...we're decided to get married. But, he's 2 years senior than me. Taknak tunggu lama2. Takut terlalu banyak expose dengan dosa.  We're nikah on 4/6/2005 and majlis perkahwinan bulan December.

Now, our marriage is already six years old. And to be honest, it's not easy to maintain this marriage. But one thing for sure, we are put so much efforts for this marriage. We're trying to compliment each other every single days without failure. I appreciate him eventhough he also has his own shortcomings. For me, he is my best gift I ever have. Ameen.


All these pics adalah during my nikah day kat rumah parents aku in Kedah. Next time, I will upload my wedding days in Kedah and Perak as well.


Gambar untuk upacara membatalkan air sembahyang. This is in my bedroom with simple decorations. Bukan nak tido pun...for pictures only. Because, my husband rushed back to Perak after this ceremony. He...he...he...




During nikah kat masjid. Actually, from my invitation card...nikah should be held at my house. Tapi since Tok Kadi nih bz sesangat, dia suruh kitaorang pegi kat masjid.So, I have to ask all the guests to go to the Mosque. Luckily, masjid tuh dekat jer. Time aku sampai tuh, Tok Kadi nih dok nikahkan satu couple. Abah aku yang nikahkan aku dan husband aku nih. And, my husband 2 kali lafaz nikah. He...he...he...


This is one of decorations during my nikah day. Deco nih semuanya did by my ibu. Items for decorations tak mahal, but we are spent more on fresh flowers.


Aku bergambar in my bedroom before akad nikah.

Bergambar with my siblings after Akad Nikah.


These hantaran did by my ibu. She's prepared for the trays and after that we just put barang hantaran onto the trays. Takder buat bentuk2 dah. Simple. These trays are only for my Akad Nikah. Wedding lain plak. Membazir, kan...?