Monday, November 22, 2010

Muzium Padi, Kedah.

I went to this museum in 2008. This museum is located at Gunung Keriang, Alor Setar, Kedah Darul Aman. Actually, aku balik rumah parents aku kat Kedah. Pastu, husband aku nih ajaklah jejalan kat Alor Setar. Nak explore katanya. So, mak aku cadangkan tempat nih. Yang sebenarnya, aku pun tak pernah sampai lagi kat sini. Family aku pun. He...he...he....yang pernah sampai kat sini ialah adik bongsu aku, Nabil. Tu pun sebab dia ikut rombongan sekolahnya. So far, this place is just nice. Boleh lah kalau nak learn something, terutamanya pasal sawah padi nih. Kan ker Kedah nih Negeri Jelapang Padi. Tapi kalau naik atas, tengok lukisan pemandangan sawah padi kat Kedah tuh memang best. Lukisan terbesar yang pernah dihasilkan untuk sebuah muzium. Nampak real sangat. Diaorang cakap pelukisnya diimport dari Jepun dan dibantu oleh locals. Actually this floor berputar. So, kita akan dapat tengok view from every angles. So, aku cadangkan pegilah ke Muzium Padi nih yang terletak tak jauh dari Bandar Alor Setar. Admission fees pun tak mahal.




Cantik kan view kat atas nih...




Time nih...aku tengah pregnant. Teruk betul kulit muka aku during pregnancy.










Aper kes sampai si Maryam nih dok dalam bakul nih....nak banting padi ker tak?









No comments:

Post a Comment