Monday, October 25, 2010

Some tips on living room

Sharing is caring. Aku create blog nih,  it's not for my personal only. Aku harap sangat kita boleh kongsi something thru this blog. For example travelling, gardening, decorating, parenting, cooking etc. Macam aku suka sangat dengan decorating nih. Moreover, dulu pun studied jugak this kind of thing. So, ader jugaklah knowledge. So far, aku banyak share with my ibu pasal decorating nih since ibu aku pun minat sama dengan aku.

So, aku nak share lah sket pasal nak menghias rumah terutamanya bagi rumah yang agak terhad keluasannya.

1) First and foremost, we have to measure up keluasan rumah. From that, baru kita tahu jenis paint and colours of the paints. Kalau rumah yang agak sempit dan kurang luas, pastikan cat yang digunakan adalah dari warna-warna yang agak cerah. Reason nya supaya ruang nampak lebih luas secara ilusi. Pastikan korang tentukan dulu tema yang hendak dipilih. For example, Mediterranen style, English Cottage, English Classic, Urban, kontemporari etc. Sebabnya the colours should be complimented with the themes. Kalau ruang sempit and korang nak jugak cat dengan warna-warna yang gelap, boleh tapi one side wall only. Meaning, jadikan ia feature wall. Bukan for the whole walls.

2) I advise you untuk pasang curtain yang agak simple patern nya. Ruang akan nampak lebih luas compared to curtain yang agak berat design. And please make sure that the curtains should not have too much decorations and designs. It's advisable if you can use plain colours or may be with simple decorations like small flowers. Curtain tuh mestilah yang panjang sampai floor. Jangan biarkan ia tergantung. Ini akan menyebabkan ruang nampak agak kecil. Curtain yang panjang from the ceiling to the floor akan memberikan impak pada heights rumah.

3) Pastikan furniture yang dibeli tidak mengikut kehendak nafsu dan hati. Furnitures yang dibeli mestilah mengikut kehendak ruang yang agak sempit. Kalau boleh, jangan beli sofa dalam one set. If possible, just buy 2-seater sofa and you can mix and match. Lebih practical. If you will say kalau guests datang ramai macam mana? Takder tempat nak duduk. Please bear in your mind, this is our house not guest house. Meaning, guest datang pun sekali-sekala. Not everyday. Kalau guest datang ramai2, just ramai2 lah lepak sama2.

4) Jangan terlalu beratkan ruang tamu dengan hiasan yang terlalu sarat. Terutamanya pictures. Make sure you  plan dulu apa yang nak digantung. Less is more.

5) Pencahayaan juga plays a major role dalam menaikkan mood sesebuah kediaman. Maksudnya, jangan sesekali melindungi kawasan tingkap or other openings bagi rumah yang sempit. Ini menyebabkan ruang tersebut menjadi gelap dan tidak sihat. Kalau boleh gunakan bidai/blind untuk these openings if we still need more privacy.

6) Please do not ignore sesetengah ruang. Every single space needs attention. Maksudnya, setiap ruang itu patut diberi sentuhan tersendiri. Contohnya, bilik air pun patut diberikan sentuhan yang menarik.

7) Yang paling penting, rumah hendaklah sentiasa bersih. Jangan cantik tapi, kotor.

Sebenarnya, decorating is exciting. You can explore a lot of things from that. And it needs some efforts and minat. Kalau tak, memang tak menjadi. Tapi, best kan kalau kita penat from working, going back home in relax. Tak semestinya barang yang kita beli tu murah, kita tak boleh hias rumah cantik. It's all depends on our creativities and efforts.











No comments:

Post a Comment