Thursday, October 21, 2010

kehidupan ini...

Tetiba..petang nih, aku terasa nak coretkan something kat sini. Sajer nak share pasal pengalaman hidup aku. Rasanya terlalu banyak yang aku telah lalui terutamanya 'zaman jahiliyah' aku. Tapi, kadang-kadang tuh aku rasa kelakar jugak.


Bermula dari zaman aku belajar di sekolah menengah. Tapi, seingat aku waktu nih...aku banyak tumpukan perhatian pada PMR and SPM. Iyelahh...to be the eldest, I have to show a good example to all my siblings. Then, baru diaorang akan ikut. Aku study kat Sek. Men. Keb. Pendang. Just near to my house. Time tuh, bapak aku jadik PK HEP kat sekolah tuh. And, luckily...aku berjaya got 7A's 1B's in PMR. Aku dapat offer untuk study kat boarding school. Tapi, aku decline sebab aku tak boleh dok hostel. And I hate hostel life. So, aku still study kat sekolah nih dalam science stream. And I've got SPM 1st Grade with 17 AGG. Dulu still aggregats. Kira teruk jugaklah sebab aku target below 15 AGG. Nak tahu sebabnya. Sebabnyer...aku banyak kutip A2, bukan A1. Tu yang jadi AGG 17.


Then, aku dapat offer untuk further study in Asasi Sains Fizik kat Pusat Asasi Sains Universiti Malaya, 2 years. Pening jugaklah...aku study maths and physics nih. Time nihlah...aku macam ntah hapa2 ntah. Study ok...tapi dah agak sosial. Biasalah bila jauh dengan family. My bestfriends are Daa (Kelantanese), Yati (Pahang), Niza (Pahang), Mira (Pahang) and Milah (Kelantanese). Niza and Yati are my roomates. Semua ambik Science Physics. Tertekan jugak time belajar nih sebab subjects susah. Actually to be honest, our subjects are not like matriculations. Our subjects are just like 1st year subjects for degree 'cause we have to be well prepared to compete with STPM holders. Tu yang tunggang terbalik study. Tapi enjoy sangat. Subjek yang paling aku suka ialah Calculus. Subjek yang paling aku tak suka ialah vector. Lecturer tu ngajar tak best. Tu pun salah satu faktor jugak.


After finished my science foundations, I've got an offer to further study in Bachelor of Building Surveying in Faculty of Built Environment. Still in University of Malaya. Iyelah...nak pegi mana lagi...dah asasi kat UM. Daa dapat offer ke Faculty of Engineering, did Electrical Engineering. Mira & Niza got offer ke Faculty of Science. Mira did Bachelor of Applied Science and Niza did Bachelor of Science (Mathematics & Statistics). Yati pulak dapat offer ke Faculty of Computer & Informations Technology, did Bachelor of Software Engineering. Meanwhile, Milah pulak further study kat UiTM Jengka, did Bachelor of Electrical Engineering. Tu masa we did for our 1st degree. After finished our 1st degree...aku keje and kahwin, Mira, Daa and Milah also. Niza and Yati further study in Education. So, diaorang dah jadi cikgulah...

Syok zaman2 belajar nih...nak2 time cinta monyet. Tapi, my boyfriend tuh dah jadi husband aku. Same goes to Milah. Tapi, Daa & Mira tak jadi. Tapi diaorang dah kahwin ler. Yati still underground. Niza baru jer kahwin.


Nanti aku continue lagi citer zaman gonjeng aku. He..he...he...
Gambar bawah ni hanyalah hiasan semata-mata.....





No comments:

Post a Comment