Thursday, October 28, 2010

Booking for kinder

Yesterday, aku on leave sebab me and my hubby pegi searching and booking for kinder untuk anak aku, si Maryam. Next year, she'll be 5 years. So, I have to book a place for her kinder. Sekarang nih, semua kena booking awal2. Kalau tak, takder tempat. Limited sangat.

Aku plan nak register anak aku kat Smart Reader. Tapi husband aku tak berapa nak suka. Syllabus semua ok, tapi takder ajar solat etc. Husband aku cakap, dia takder masa nak ajar Maryam semua tuh. Balik keje pun malam. Tired sangat. Kononnya dulu, we are planned...ajar ngaji Qur'an, solat etc pada husband aku. Aku pulak more to academics lah. But, aku managed jugaklah nak teach her on academics. Sebab, aku boleh ngajar sambil buat something. Like teach her on counting. Sambil2 cooking pun boleh, kan? Kalau nak cari masa, memang sentiasa takder. Kesian kat anak2 kita.

Maryam nih jenis yang cepat boring. Sebab tu aku tak boleh stick pada satu benda lama2 sangat with her. For me, Maryam nih yang suka2. Haii.....jangan nanti husband  pun suka2 tukar dah ler....

Aku pegi Little Caliphs, macam tak berapa nak berkenan. Nak register kat Genius Aulad...jauh sangat. Kat Kota Damansara sana...saper nak pegi fetch. Last2, aku booking tempat kat Smart Soleh. The Syllabus still the same macam Little Caliphs and Genius Aulad. But, the managements are different. Of course lah..,kan?

Nowadays, bukan senang nak teach our kids. Especially nak didik. Part nih yang paling susah. Tak kena cara dan gayanya, boleh kecundang kita dek anak2. Aku rasa senjata yang paling kuat buat aku at the moment ialah doa. Aku nih bukan yang jenis kuat sabar sangat. Cepat melenting. Sebab tu aku banyak berdoa.

Sebab tu lah, aku planned with my husband yang kitaorang only want 2 kids. Sebab takut dengan komitment. Kuantiti banyak tapi kalau tak berkualiti pun tak guna. Tapi, kalau kuantiti banyak and berkualiti...AlhamduliLLAH, thanks to our GOD. Tapi tak semua orang dapat nikmat tu kan?

Nanti aku upload pulak, gambar Maryam on her 1st day kat kinder.


These 3 pics of Maryam, tengah berangan nak pegi kinder pakai macam nih. Dia insist nak pakai camni ke kinder. The problem is boleh ker pakai camni pegi sekolah..? Haii....susah jugak aku nak menjawabnya nanti.Tudung and handbag tuh...mommy dia punyer. Pinjam untuk posing jap.








No comments:

Post a Comment